Ana içeriğe atla
Ana Sayfa

Türkiye Sermaye Piyasaları - Merkezi
Saklama ve Veri Depolama Kuruluşu

Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan Sürdürülebilirliğe Destek için Yeşil Adım

  • Paylaş 
  •  
  •  
  • Yazdır
  •  
Merkezi Kayıt Kuruluşu, e-Yönetim Kurulu Sistemi (e-YKS) ve e-Genel Kurul Sistemi (e-GKS) ile Elektronik Ürün Senedi Merkezi (e-ÜRÜN) logolarında yeşil renkli temaya geçti.
MKK’nın e-YKS ve e-GKS hizmetleri, şirketlerin kurumsal toplantı ve Genel Kurullarını dijital ortamda, e-imza ile kağıt tüketimi olmadan gerçekleştirmeleri sayesinde kurumsal yönetim kazanımlarının yanı sıra çevreye önemli katkı sağlıyor.

Dijital ortamda kurumsal toplantılar çevreyi destekliyor
Şirketlerin Yönetim Kurulu ve Komite toplantıları ile Genel Kurulları, e-YKS ve e-GKS sayesinde dijital ortamda gerçekleşiyor. Böylece toplantı katılımlarına bağlı ulaşım trafiğinde düşüşle fosil yakıt kullanımı ve hava kirliliğinin azaltılmasına dolaylı fayda oluşturuluyor. Güvenli elektronik imza ve şifreleme ile toplantı belgelerinin üretimden arşiv ve imhaya kadar uzanan tüm yaşam döngüsünün dijital ortama taşınması ile kağıt kullanımı büyük ölçüde ortadan kalkıyor. e-YKS ve e-GKS kullanıcısı şirketler her yıl binlerce ağacın kesilmesinin önüne geçiyor.

e-ÜRÜN lisanslı depoculuğun altyapısı olarak çevreye katkı sağlıyor
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun e-ÜRÜN hizmeti ise tarım ürünleri israfının azaltılmasına önemli katkı sağlayan lisanslı depoculuğun saklama altyapısını oluşturuyor. e-ÜRÜN, çiftçilerin lisanslı depolara teslim ettiği tarım ürünleri ve haklarına ilişkin kıymetli evrak hükmündeki kayıtların kaydi sistemde izlenmesini ve kolay bir şekilde  teminata konu edilebilmesini sağlayarak ürünün depolanmasını artırıcı yönde katkı sağlıyor. 

MKK, elektronik ürün senetlerinin kayıtlarının tutulduğu “Elektronik Kayıt Kuruluşu" rolüyle tarım ürünlerinin kaydi saklamasını gerçekleştiriyor.

5 Haziran 2021 Dünya Çevre Günü itibarıyla e-Yönetim Kurulu Sistemi (eYKS) e-Genel Kurul Sistemi (e-GKS) ve e-ÜRÜN hizmetlerinde yeşil temaya geçen MKK, çevresel farkındalığı desteklemeyi amaçlıyor.