Ana içeriğe atla
Ana Sayfa

Türkiye Sermaye Piyasaları - Merkezi
Saklama ve Veri Depolama Kuruluşu

MKK IDC Finans Zirvesi'nde 4 Ödül Birden Kazandı

  • Paylaş 
  •  
  •  
  • Yazdır
  •  
​IDC (International Data Corporation) Türkiye Finans Zirvesi 3 Haziran’da dijital ortamda düzenlendi. “En hızlı uyum sağlayanın geleceği: Finansal kurumlar 2021'in ötesinde nasıl yenilenecek, nasıl yapılanacak ve yatırımlar nasıl şekillenecek?” ana temasıyla gerçekleşen etkinlikte Merkezi Kayıt Kuruluşu dört ödül kazandı. 

  • “YRTS: Yatırımcı Risk Takip Sistemi”: Yönetişim, Risk ve Uyum kategorisinde 2. 
  • “e-YATIRIMCI: Yatırımcı Bilgi Merkezi”​: Yönetişim, Risk ve Uyum kategorisinde 3. 
  • ‘’VAP: Veri Analiz Platformu’’: Veri Altyapısı kategorisinde 3. 
  • ‘’KFS: Paya Dayalı Kitle Fonlaması Sistemi’’: Finansal Erişim kategorisinde 3. 

Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Arıkan, değerlendirmelerini aşağıdaki ifadelerle paylaştı:

“Sermaye piyasalarının önemli bir aktörü olarak veri ve teknoloji şirketi vizyonuyla faaliyet gösteren Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun başarılı projelerinden dolayı onur duyuyoruz. Ar-Ge merkezi kimliğimizle sahip olduğumuz teknolojik altyapı ve yerli kaynaklarla sermaye piyasalarının ihtiyaç duyduğu yeni projeleri geliştirmeye devam edeceğiz. Bu anlamlı ödüllerin kazanılmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.”

“YRTS: Yatırımcı Risk Takip Sistemi”: Yönetişim, Risk ve Uyum kategorisinde 2. 

“Yönetişim, Risk ve Uyum” kategorisinde ikincilik ödülü kazanan Yatırımcı Risk Takip Sistemi (YRTS) ile aracı kurumların ve aracı kurumlarda kredili işlem, açığa satış ve ödünç menkul kıymet işlemi yapan yatırımcıların risklerinin ölçülebilmesi sağlanmaktadır.

YRTS uygulaması ile sermaye piyasalarında işlem yapan yatırımcıların kredili işlemleri, teminatları ve bu değerler üzerinden hesaplanacak riskleri tek merkez üzerinden hesaplanarak finansal piyasalardaki paydaşlara sunulabilmektedir.

“e-YATIRIMCI: Yatırımcı Bilgi Merkezi”: Yönetişim, Risk ve Uyum kategorisinde 3. 

“Yönetişim, Risk ve Uyum” kategorisinde üçüncülük ödülünü kazandığımız “e-YATIRIMCI: Yatırımcı Bilgi Merkezi” uygulaması yatırımcıların sermaye piyasalarındaki yatırım portföylerine ilişkin pek çok bilgiye ulaşabilecekleri yeni bir uygulama olarak 2020 yılında tasarlanmıştır. (https://eyatirimci.mkk.com.tr/) e-YATIRIMCI mobil ve web uygulamaları üzerinden yatırımcılar, MKK’da kayıtlı hesap bakiyeleri ile hesap hareketlerini takip edebilmekte, yatırımcı blokajı işlemlerini gerçekleştirebilmekte ve bunlara bağlı çeşitli bilgilendirme ve raporlama hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

‘’VAP: Veri Analiz Platformu’’: Veri Altyapısı kategorisinde 3. 

 ‘’Veri Altyapısı’’ kategorisinde üçüncülük ödülünü  Veri Analiz Platformu (VAP) ile sermaye piyasalarımızdaki verileri ekonometrik modellerle farklı kırılımlarda analiz ederek uluslararası standartlarda yayınlanmaktadır. www.vap.org.tr adresinden erişilebilen VAP üzerinden “Saklama Verileri”, “Yatırımcı İstatistikleri”, “Kurumsal Yönetim Verileri” ve “Endeksler” olmak üzere dört ana başlıkta raporlama ve gösterge panelleri sunulmaktadır. 

‘’KFS: Paya Dayalı Kitle Fonlaması Sistemi’’: Finansal Erişim kategorisinde 3. 

‘’Finansal Erişim’’ kategorisinde üçüncülük ödülü aldığımız Kitle Fonlaması Sistemi (KFS) ülkemizde katma değeri ve rekabet edebilirliği yüksek teknolojik ürün ve hizmet üretimini planlayan iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde ihtiyaç duyulan finansal kaynakların toplanmasına olanak sağlanmaktadır.

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) yetki alan kitle fonlaması platformları tarafından, girişimci veya girişim şirketlerinin projeleri KFS’de tanımlanmakta ve ilgili projelere yatırımcılar KFS aracılığıyla fon sağlayabilmektedir. Fon toplama süreci başarılı olarak gerçekleşen projeler için girişim şirketlerinin payları MKK’da kayden izlenmektedir.