Ana içeriğe atla
Ana Sayfa

Türkiye Sermaye Piyasaları - Merkezi
Saklama ve Veri Depolama Kuruluşu

title

Transfer İşlemleri

  • Paylaş 
  •  
  •  
  • Yazdır
  •  

BİAŞ’ta Gerçekleştirilen İşlemlerin Sonuçlandırılması

MKK, menkul kıymetlerin ihraç edildiği, haksahibi bazında hesaplarda tutulduğu, el değiştirdiği, bunlara ilişkin hakların tesis edildiği merkezi bir sistemdir. MKK bu yapısıyla Türkiye’nin Merkezi Saklama Kuruluşu’dur.

BİAŞ’ın çesitli piyasa ve pazarlarında gerçekleştirilen pay senedi, borsa yatırım fonu, varant, yatırım kuruluşu sertifikası, gayrimenkul sertifikası, gayrimenkul  ve girişim sermayesi yatırım fonları ile özel sektör borçlanma araçları ve kira sertifikaları alım satım işlemlerinin menkul kıymet takas sürecinin  sonuçlandırılmasında MKK nezdindeki Takasbank ve aracı kurum takas havuz hesapları kullanılmakta, süreç MKK ile Takasbank arasında kurulmuş olan entegre sistem üzerinden yürütülmektedir. 
 

Borsa Yatırım Fonu İşlemleri

Borsa yatırım fonları (BYF), bir endeks, kıymetli maden veya dövizi baz alan, baz aldığı endeks, kıymetli maden veya dövizin performansını yatırımcılara yansıtmayı amaçlayan ve payları borsalarda işlem gören fonlardır.

BYF’ler için yatırımcıların talepleri doğrultusunda BYF oluşturma (creation) ve bozma (redemption) işlemleri Kuruluşumuz ile Takasbank arasındaki entegrasyon altyapısı üzerinden iletilen mesajlar ile gerçekleştirilebilmektedir.

Borsalarda işlem gören BYF’lerin alım satım işlemlerinin takas süreçleri de pay senedi takas işlemleri kapsamında tamamlanmaktadır.

Yatırım Fonu Alım-Satım İşlemleri ve Dağıtım Platformu

Yatırım fonu ihraççıları tarafından TEFAS Platformu dışında gerçekleştirilen katılma belgesi alım satım işlemlerinin hak sahibi bazında özel olarak geliştirilen uygulamalar ile MKK’ya yansıtılması işlemleridir.

İhraççılar yatırım fonlarına ilişkin diğer MKK üyelerinden gelen alım satım emirlerini onaylamak suretiyle, yatırım fonlarının karşılıklı transferini otomatik olarak gerçekleştirme imkanina da sahiptirler.​

Menkul Kıymet Transferi
MKK tarafından merkezi saklama hizmeti verilen sermaye piyasası araçlarının hesaplar arasında aktarım işlemleri menkul kıymet transferini ifade etmektedir. Söz konusu transferler üyeler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Transferin, sistem üzerinde nakit veya sair herhangi bir karşılığa bağlı olmadan aktarılması, serbest virman süreci ile sağlanmaktadir. Transferin gerçekleşmesi sürecinde teslim karşılığı eş anlı ödeme prensibi işletiliyorsa şartlı virman uygulaması ile söz konusu aktarım gerçekleştirilmektedir.
Şartlı virman işlemleri, üyelerce Takasbank’a iletilen talimatlar doğrultusunda, MKK ile Takasbank arasında kurulan entegre sistem kullanılarak otomatik süreçler üzerinden sonuçlandırılmaktadır.
Ayrıca, MKS nezdinde izlenen DİBS'ler ve kira sertifikalarının TCMB sistemine aktarımı gerekmeden şartlı virman eşleştirme süreçleri ile kıymet hareketlerinin MKS'de, nakit hareketlerinin TCMB sisteminde gerçekleşmesi sağlanmaktadır. İlgili işlemler SWIFT mesajları ile de gerçekleştirilmektedir.

Kıymet Transfer Eşleştirme İşlemleri

Özellikle yabancı saklama hizmeti veren kuruluşlarca verilen servislere doğrudan hizmet sağlamak amacıyla, MKS’de pay devri işlemlerinin, iletilen birbiriyle uyumlu talimatların MKS’de eşleştirilmesi ve bakiye aktarımının bu doğrultuda gerçekleşmesini sağlayan işlemler “Kıymet Transfer Eşleştirme İşlemleri”  (KTE) olarak tanımlanmaktadır. İşlemler ayrıca SWIFT mesajları ile de yapılmaktadır.

Kıymet Transfer İşlemleri Eşleştirme uygulaması ile European Central Securities Depositories Association (ECSDA) kıymet transfer işlemleri eşleşme standartlarına uyumlu bir şekilde, kıymet transfer işlemlerinin yatırımcıdan başlayarak uçtan uca otomasyon ile gerçekleştirilmesi mümkündür.

Diğer yandan MKS'de saklanan yabancı sermaye piyasası araçlarının (YSPA) yabancı ülke saklamacı kuruluşlarına/kuruluşlarından transferi de SWIFT mesajı ve MKS ekranları ile yapılmaktadır.

Kuruluşumuzca hazırlanmış olan KTE ve SVE SWIFT süreçlerine ilişkin ayrıntılı bilgi için tıklayınız.​